• Magyar
  • English

Malomtanya Étterem

Pincetulajdonosok Egyesülete

Szechenyi 2020

ZemplÉN Info

Széchenyi 2020

Szechenyi2020

Magyar Falu Program

Mikóháza belterületi vízrendezés

Belterületi vízrendezés

FUTURA, Mosonmagyaróvár

Jelenlegi hely

Címlap » Turizmus

Nevezetességek

Műemléki Felügyelőség 1961-ben hat épületet, illetve épület együttest vett nyilvántartásba. Ebből három népi jellegű lakóház, egy népi jellegű csűr volt. Sajnos ezek többségét azóta lebontották, mára két műemléki jellegű építészeti érték maradt meg: a görög katolikus templom és a népi jellegű pincesor.
 

GÖRÖG KATOLIKUS TEMPLOM

http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Templom%2BMilleniumi%20Park.jpgA barokk stílusú templomot 1769-ben építették, alapterülete 19x10m.
A múltat jelentő templom főbejáratából feltűnik az értékes és híres ikonosztáz, amely az 1800-as évek elejétől a templom legszebb dísze: 48 képet tartalmaz + középen a tetőn Krisztus keresztje, két oldalt Szűz Mária és Szent János alakja. Az ikonosztáz alján 4 alapkép: balról, Szent Miklós, Szűz Mária a karján ülő Jézussal, jobbról Krisztus könyvvel, és Szűz Mária születése. Középen a Királyi ajtó, benne a 4 evangélista, felette két oldalt 12 kép Jézus életéből, ezek fölött hosszúkás képekben a 12 apostol, legfelül a 12 próféta kör alakú képei. Közvetlenül a Királyi ajtó felett középen az Utolsó vacsora képe, jobbra Menekülés Egyiptomból, balra Jézus Ítélő Krisztus. 
Az épület több alkalommal leégett, de minden esetben újjáépítették. A legjelentősebb karbantartási munkák 1902-ben, 1967-ben és 2000-2001-ben voltak.
A templom ingyenesen megtekinthető, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a 47/308-284-es telefonszámon.
 

TURULMADARAS EMLÉKMŰhttp://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/emlekmu4_nagy.jpg

A Sátoraljaújhely felöl érkezőt a község déli szélén ez az emlékmű fogadja, amely a település egyik szimbólumává vált. Az I. világháború áldozatainak 1933-ban a lakosság lelkes munkájával turulmadaras emlékművet emeltek. A II. világháborúban a turulmadár lekerült, majd 1989-ben, eredeti állapotában helyreállították, és egy táblán elhelyezték a II. világháború mártírjainak nevét. Az emlékmű talapzatát és közvetlen környékét a millennium évében, 2000-ben felújították és lecserélték, az I-II. világháborúban elhunytak neveit tartalmazó táblát ráhelyezték.

 

 

http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Millennium%20Park.JPG

MILLENNIUMI EMLÉKPARK

A templom közvetlen szomszédságában épült az államalapításunk ezeréves évfordulója alkalmával, 2000 augusztusában. A park központi eleme Vincze Ildikó keramikus harang alakú alkotása, mely az I. világháborúban elrabolt mikóházi nagyharangnak állít emléket. Szintén a parkban kapott helyet Komáromy István honvéd őrnagy mellszobra, melyet 2006. október 7-én avatnak fel.

 

 

KOMÁROMI ISTVÁN életrajza
http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Kom%C3%A1romi%20Istv%C3%A1n%20szobra.JPG
Mikóháza, Abaúj m., 1820. dec. 17. K. István birtokos, Abaúj megye császári adminisztrátora és Bárczay Bora fia. Magyar, ref. jogot végez Sárospatakon. 1837- hadfi, 1839- hadnagy, 1845- főhadnagy a 9. Miklós huszárezredben. Nőtlen (haláláig). 1848 őszén Jellačić ellen harcol, októberben ezredével csatlakozik a honvédsereghez és alszázados lesz (okt. 19.). A szabadságharcot a világosi fegyverletételig a feldunai, ill. VII. hadtest kötelékében küzdi végig. Dec. 29 (nov. 15)- századkapitány, 1849. aug. (1)- őrnagy és osztályparancsnok. 1850. febr. 27. Aradon golyó általi halálra, márc. 14. tíz év várfogságra ítélik. 1852. aug. 13. kegyelmet kap. Kiszabadulása után haláláig pelejtei birtokán (Ungvár mellett) gazdálkodik. 1890. az Abaúj megyei Honvédegylet tagja, egy ideig a kassai ref. egyház főgondnoka. Kassa, 1897. febr. 8. Közlöny 1849/202., HL.: Aradi hadb. 113/17 2/383., Uo.: Gen. Kommando 149., Kempelen Béla III. 28., KAW.: Gb. 9. HR. 1841-1848. 6/86,. Mikár Zsigmond II. 3., Tört. Lapok 1897/3-4., Vas. Újs. 1897/7. és 1907/11. (Portré ui.) A park másik oldalán "Gyöngyösbokréta" Hagyományőrző és- Közösségi Ház látható melyet 2002-ben újítottak és korszerűsítettek. A Közösségi Házban helytörténeti kiállítás működik, ezen kívül több szakkörnek és rendezvénynek ad otthont.

 

NÉPI JELLEGŰ PINCESOR

http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/Pincesor%202.jpgA 95 pince egy része már a XIX. század végétől áll. A II. világháború helyi eseményeinek idején a lakosság jelentős része ezekben húzódott meg.
A pincék két helyen találhatók: a remetei pincesor a Remetére vezető út emelkedő szakaszán, a pincék nagyobbik fele a Hegyalja úton található, ez a kiinduló pontja a Fekete-hegyi kilátóhoz vezető útnak. A pincékben a helyi Palack-hegyen termett szőlőkből bor készül.
Bár a pincesor nem része a tokaji borvidéknek, ennek ellenére a borok tokaji jellegűek.
A pincesor 2011-ben teljes felújításra került melynek köszönhetően a bor-és pálinkaturizmus fellendítése megvalósíthatóvá válik a településen.

A pincesorról további képeket ide kattintva talál.


http://www.mikohaza.hu/sites/default/files/image/page/kilato1_nagy.jpg

FEKETE - HEGYI KILÁTÓ

A falutól 3 km-re magasodik a Fekete-hegy, amelynek a tengerszint felett 581 méter magasan lévő csúcsán az államalapítás millenniumának évében avatták fel a rendkívüli körpanorámát nyújtó kilátótornyát. A 13 m magas fakilátóból pompás, lenyűgöző panoráma nyílik a Hegyközre és a medencét körülölelő hegyekre. Északnyugat felé mint egy terepasztalon sorakoznak a falvak, fölöttük koronaként ül a füzéri vár, mögötte a Nagy-Milic csoportja. Nyugat felé Abaújba látunk át, a Cserehát északi dombhátain túl a messzeségben a Szlovák-karszt magaslatai kéklenek. Északkeletre a Ronyva völgyének Szlovákiába eső falvai látszanak.

magyar